Välj rätt storlek på dina möbler

Att inreda ett hem är för många väldigt kul, även om det kanske är en lång process som kostar en hel del pengar. Det gäller specifikt i de fall då man har valt att inte bara förändra färger eller dekorationer, utan planerar att byta ut möblemangen också.

När man planerar en större inredningsförändring är det viktigt att man inte har alldeles för bråttom och väljer möbler utifrån enbart utseendet. Ett mycket vanligt misstag är nämligen att man inte mäter upp rummen som man arbetar med och på så vis skaffar sig möbler som antingen känns för stora eller för små för utrymmet. För stora eller små möbler kan snabbt få rummet att kännas alldeles för trångt eller att möbler i sig ser felplacerade ut. I denna text får du tips om hur du undviker misstaget på bästa sätt.

  • Mät din yta! Genom att mäta upp hela rummet som du ska arbeta med får du en betydligt klarare bild av vad du har att jobba med. Det kan kännas jobbigt och knöligt, men är en bra vägledning vid inredning.
  • Använd dig av två tredjedelarstricket. Ett utmärkt tips för den som vill köpa möbler av rätt storlek är att använda sig av två tredjedelarstricket. Med detta menar man att t.ex. soffan ska utgöra två tredjedelar av väggen som den står emot, soffbordet ska utgöra två tredjedelar av soffan och mattan två tredjedelar av rummet. Det är viktigt att man utgår från möbeln/väggen/rummets totala längd.
  • Undvik stora och mörka möbler i ett litet rum. Det bör man tänka på oavsett om man följer två tredjedelarsregeln eller inte. Anledningen till det är att massiva möbler i mörka toner snabbt drar till sig fokuset i rummet och får dessutom rummet att kännas trångt och rörigt. Har du en liten yta att jobba med eller lågt till tak så satsa på nättare möbler som inte står direkt på golvet.