Ordning och reda

Det går inte att sticka under stol med att majoriteten av alla människor tycker om att vistas i ett rent och välstädat hem, men hur många va oss lyckas faktiskt hålla vår hem så rena och ordningsamma som vi önskar? Vardagen ska hinnas med där arbete och kanske barn är inkluderat och när man kommer hem vill man inget hellre än att slänga upp fötterna i soffan och slö-surfa sig igenom hela kvällen.

Att ha ett välstädat hem är faktiskt betydligt viktigare för vår hälsa än man kan tro. Det handlar inte bara om de bakterier som kan samlas i hemmet, utan även för att ge lugn och ro till vårt sinne. I denna text får du tips på hur du kan hålla ditt hem snyggt och rent, utan att behöva storstäda varje dag eller anlita en städfirma för att utföra jobbet.

  • Gör lite varje dag! Ta en dag till att strö-plocka, en dag till att rensa garderoben, en dag till att dammsuga och moppa golv. Du behöver inte hinna med allt på en och samma dag.
  • Se till att alla saker har sin plats. Så fort du är i behov av en sak så vet du exakt vart den är, men då gäller det naturligtvis att du lägger tillbaka föremålet direkt efter användning.
  • Ta alltid med dig något ut från ett rum! Det finns alltid något som befinner sig på fel plats. Genomskåda rummet innan du går ut och plocka med dig disk till köket, smutstvätt till tvättkorgen eller mobilladdare som hamnat fel. Detta kräver ingen större ansträngning och hemmet ser genast mer städat ut.
  • Fria ytor. Ju mer fria ytor du har, desto lättare är det att hålla hemmet rent. Undvik alldeles för mycket dekorationer och prydnader som kan samla damm och satsa istället på rena och fräscha fönsterbrädor, hyllor eller byråer.