Inredningsmissar vi alla gör

I början är alla nybörjare, så enkelt är det. Även den mest professionella inredningsarkitekten har någon gång lyckats utföra en av alla de inredningsmissar många av oss vanliga människor gör. När det handlar om mindre inredningsdetaljer, t.ex. dekorationer, så är detta sällan ett speciellt stort problem. En dekoration går lätt att byta ut, medan ett större möblemang kan kosta mycket pengar och tid att rätta till. Här nedan följer de vanligaste missarna och tips på hur du undviker dessa.

  • Den röda tråden. Alla hem behöver en röd tråd när det kommer till inredning och den röda tråden ska löpa genom alla rum. Ett bra sätt att få till detta är genom att använda sig av samma typ av färger i alla rum. t.ex. väggar, textilier, mattor eller dekorationer. Rummen ska höra ihop.
  • Belysning. Punktbelysning är viktigt för rummets känsla och hemtrevnad. Jobba med flera lampor i olika höjder och gärna i olika styrka. Ljuset reflekteras på ett helt annat sätt och med bara en taklampa kan rummet kännas kallt och opersonligt.
  • Stora möbler i litet hem. Ett mycket vanligt misstag är att man använder alldeles för stora möbler. Man kanske såg en skyltning i en butik som man föll för, köper hela setet och sedan försöker att klämma in allt i ett rum som inte tål tyngden av stora möblemang. Ett litet rum gör sig bäst med nätta möbler som inte står direkt på golvet, utan t.ex. har höga ben.
  • Du matchar för mycket. Ja, man kan faktiskt matcha FÖR mycket. Bruna väggar, brun soffa, bruna mattor och bruna kuddar. För mycket av en och samma färg gör att allt smälter samman och istället för ett stilsäkert och snyggt hem får du ett rum som ser ut som en enda stor massa. Våga variera färger och material för bästa resultat.